Brumund Skogbrannvaktstasjon – Historikk

Nr.31 + 32

Brumund skogbrannvaktstasjon

Sted/eier: Vang almenning
Skiltplasseringer: Ved øvre hytteveg og hyttevegg inne

Sist på 1800-tallet – Etter det ble vedtatt nye skogbrannregler for Vang og Furnes almenning, besluttet styret å holde fast skogbrannvakt på Brumund i sommertiden. Ei hytte ble kjøpt inn, flyttet opp til daværende fjellveg, og det ble lagt inn telefon og kjøp inn kikkert. Hytta fungerte også som hytte for bomvakt for fjellvegen og som kvilested. Stede ble populært kalt «Brumundhotellet». Kristine Tømmerholen ble ansatt til å betjene alle disse jobbene. Minst en gang om dagen hadde hun plikt til å gå opp på Brumundkampen og opp i et lite tårn som var satt opp der for å se etter røk eller varme.

1932 – Det ble bygd brannvakthytte på Brumundkampen, samtidig som det ble satt opp brannvakthytte på flere topper i området. Disse ble satt opp i samarbeid mellom Hedmarksalmenningene og Norsk Almenningsforbund. Vaktmennene skulle ha stadig kontakt med hverandre. Almenningsforbundet hadde nedsatt en egen brannvaktkomite som hadde oppsyn med hyttene om sommeren. Hytta på Brumundkampen var ei lita tømmerkoie med ett rom med inngang mot syd, og et stort vindu på det tre andre veggene. Et gradert rektangelkart over hele området var montert på et brett ca, 1x 1m. Dette kunne flyttes fra vindu til vindu. Når noe mistenkelig ble oppdaget, kunne vakta kontakte de andre vakthyttene, og det mistenkelige stedet kunne fastsettes. Kristine Tømmerholen sluttet som brannvakt, og Julius Lotten tok over som første vaktmann på Brumundkampen. Han var en ekte fjellets mann, skrev en del lokale viser og sanger, og spilte gitar. Noen av visene hans er med på «cd`n innafør bommen»
1937 – Knut Slemsrud tok over som vaktmann
1950 – Hytta ble påbygd med et nytt rom mot syd. Mellom rommene ble det bygd en gang med trapp opp til et påbygd tårn med vinduer på alle kanter og kartbrett midt i rommet.
1952 – Martinus Nordby tok over som vaktmann
1962 – Gustav N. Dufseth tok over som vaktmann
1971 – Stasjonen ble nedlagt, og brannovervåkningen har fra da av foregått fra fly.
1994 – Påbegynt restaurering med dugnadsinnsats på ca. 1000 t. fra medlemmene i Brumund Vel under byggeledelse av Johan Eliassen. Almenningen bidro med 100 000 kr.
1995 – 29. juli var det innvielse av den nyrestaurerte brannvaktstasjonen
2010 – Det ble lagt nytt tak, nye vinduer, nye vindskier og vannbrett. Rundt tårn og pipe ble det lagt nye beslag, og tårnet fikk ny panel. Brumund Vel stod for vedlikeholdet.

Les mer om Skogbrannvakthytta på Brumundkampen i Minner ifrå Vang