Nr.27
St. Olav – «Lushatten» – «Hatten»
Sted/eier: Vang almenning
Skiltplassering: Ved inngangen
«St. Olav»: Et sagn sier at Hellig Olavs luftgående båt krasjlandet i en berghammer like nord for St. Olav. I berghammeren er det ei kløft som har form som baugen på en båt.
«Lushatt» er et dialektord for planten tyrihjelm, som det vokser noe av her.
Omkring 1900 – Det ble satt opp ei koie bak der St. Olav står i dag. Den het Lushattkoia.
1914 – Almenningstyret besluttet å bygge «hvilested ved den nye Fjellvegen nordenfor Maaseteren».
1917 – Bygget stod ferdig. Martin Husom ble ansatt som første pedell.
1928 – Oline og Anton Nordseng ble ansatt som pedell, og kom dit med 5 barn. Anton var også vegvokter på vegen mellom Gåsbu og Brumund. De hadde fjøs med kuer, griser og høner. De separerte mjølka og laget fløte, rømme og smør. Det var stallplass til ca. 20 hester. Ute var det store kveer, slik at både folk og dyr som flyttet til og fra setrer, kunne få mat og kvile. Alle var velkomne.
1939 – Oline døde. Anton drev stedet og vegvedlikeholdet videre sammen med de voksne ungene. Tre av dem flyttet etter hvert ut, mans Janna (Kristiane) og Olaug ble på stedet.
1946 – Anton døde. Olaug giftet seg med Eivind Kjeldsrud. Han overtok nå vegvokteransvaret.
Gjester:
Sommer – Årvisse gjester fra Oslo, og nesten daglige besøk av budeier fra Måsetra og Tørbustilen. Høst – Nå kom bærplukkere og jegere med bikkjer. Helårs – Heltidsansatte arbeidsfolk og sesongarbeidere i almenningen bodde i «Bakskrott», et påbygg på baksida av huset. Hyttefolk på veg til og fra hytta, eller de som bodde nærmest kunne ta en kveldstur og nyte gjestfriheten med kaffe og hjemmebakt brød med hjemmekjernet smør, og kanskje bli med på et slag kort. Påske – Huset var fylt opp med gjester. Fra tidlig på 50-tallet og i flere år bodde Weisenhusgutter, gutter fra Christiania Opfostringshus, i «Bakskrott».
1971 – Janna, Olaug og Eivind tok avskjed med «Hatten»
1991 – De siste fastboende pedellene, Ingrid og Arne Almerud, flyttet fra stedet.
2001 – Almenningen restaurerte «Hatten»
Stedet drives i dag som turisthytte av firmaet Bèrghem.no.
Les mer om St. Olav i Minner ifrå Vang